2011. március 9., szerda

Valóságshow vs Való élet


Napjaink egyik legnézettebb és legfelkapottabb témája az úgynevezett valóságshow-k, ami kortól függetlenül szinte mindenkit foglalkoztat. De vajon ezek a tévéműsorok tényleg a valóságot tükrözik a nézőközönség számára vagy inkább csak egy jól megjátszott show műsorról beszélhetünk? Az ember egyik legmeghatározóbb tulajdonsága az életben a kíváncsiság, ami több formában is megnyilvánulhat. Minden embert érdekel, hogy mi folyik a környezetében, hogy kivel mi történik, hogyan éli mindennapjait és itt nem feltétlenül csak a közeli kapcsolatokra kell gondolni, hanem sokszor a számunkra teljesen ismeretlen személyek magánéletére is. Az ilyen ösztönös igényeinket a média sikeresen felfedezte és próbál számunkra olyan műsorokkal előrukkolni, melyek segítségével bepillantást nyerhetünk más emberek életébe, vagyis a „valóságba”.
A valóságshow legfontosabb jellemzője, hogy nincsen köze a tényleges valósághoz, mert ezek a szituációk és események az ember életében akkor is megtörténnek, ha nem kamerák veszik minden mozzanatát a nap 24 órájában és nem közvetítik a tévében egy egész országnak. A valóság elnevezése inkább csak ügyes marketingfogásnak fogható fel ugyanis ez nem a tényleges való élet, hanem annak csak látszata, amit mai, hétköznapi és bevállalós emberek próbálnak eljátszani számunkra. Napról-napra figyelemmel követhetjük, hogy a luxusvilla lakói hogyan élik mindennapjaikat és hogyan oldják meg a rájuk kiszabott feladatokat több hónapon keresztül a külvilágtól teljesen elszigetelve, ahol minden olyan szórakozási forma, ami kicsit megkönnyíthetné az ottani életet tiltva van a számukra, mint például, hogy könyveket olvassanak, tévét nézhessenek vagy csak egyszerűen filmet nézzenek, újságot olvassanak. Ennek következményeképpen csak arra van lehetőségük, hogy egymással kapcsolatba lépjenek, beszélgessenek, ami a bezártság miatt sokkal nehezebb feladat és ezáltal alakulnak ki a nézők számára nagyon kedvelt konfliktusok, balhék és szócsaták, vagyis minden olyan dolog, ami nem unalmas, egyszerű, hanem ami a kíváncsi embereket a tévé képernyői elé vonzza. Ha belegondolunk a villalakóknak nincs könnyű dolga, hiszen egy hatalmas nyeremény lebeg a szemük előtt, ami miatt tulajdonképpen vállalták ezt a megpróbáltatást. De hogy minél esélyesebb legyen valaki a fődíjra ahhoz olyan arcát kell mutatnia a kinti emberek számára ami izgalmas, érdekes és nem hétköznapi, ugyanis csak így nyerheti el a hallgatóság szavazatait és szimpátiáját, amivel nagyobb lehetősége lesz megnyerni a fődíjat. Ezáltal, hogy a valóságshow szereplői meg szeretnének felelni több millió néző előtt, így hajlamosak nem magukat adni és egy megjátszott színészi szerepbe belekényszeríteni magukat, ami csak a taktikázásról szól éjjel-nappal. De ha a résztvevők nem önmagukat adják, akkor hova tűnik az a bizonyos „valóság” kifejezés, ami tulajdonképpen a játék lényege lenne?
Az én véleményem az, hogy ez a fajta show műsor vagy média tevékenység egy jól megszervezett és megjátszott játék, melyben a szereplők is csak közönséges és magamutogató emberek tele szereplésvággyal. Számtalan esetben hallhatjuk vissza a szereplők hozzátartozóitól, hogy a lakók egyáltalán nem ilyen életet élnek a kinti mindennapokban és hogy rá sem ismernek szeretteik viselkedésére, ezenkívül tucatnyi példát is láthatunk arra, hogy egyes villalakókról olyan múltbéli cselekedeteik látnak napvilágot, amelyek teljesen ellentétes képet mutatnak a luxusbörtönben mutatott énjükhöz képest. Vehetjük példának a jelenlegi Valóvilág széria két meghatározó karakterének tevékenységeit a kameramentes életben vagyis Gigiét és Jerzyét, ami az emberek többségében hatalmas meglepődöttséget váltott ki, miután nyilvánosságra került, hogy mivel keresik meg a mindennapi kenyerüket.
Ha belegondolunk akkor rájövünk, hogy végül is a valóságshow és a valódi élet között van hasonlóság, mert napjainkban általában az ember önző, rosszindulatú, bosszúvágyó és csak saját magára gondol. Ezek a tulajdonságok a show műsorban is megjelennek csak talán erőteljesebb formában. A hétköznapi életben is az emberek kibeszélik egymást a másik háta mögött, rosszindulatúak és sokszor tesznek egymásnak keresztbe. Tehát a valóságnak ez a formája rendkívül jól érzékelhető a tévés életben is, ami valljuk be, hogy nem áll távol senkitől sem.
A szereplők hétről-hétre olyan kötelező feladatokat kapnak melyben a lehető legjobban kell teljesíteniük, amely általában olyan teendő, ami semmi különösebb agymunkát, kreativitást vagy nehézséget nem igényel, pedig az igazi élet sokkal keményebb megoldásra váró munkákat tár elénk, ami a villalakók problémáihoz képest hatalmas megpróbáltatás, mind az emberi kapcsolataink terén, vagy a munkák során, illetve ha az egészségünkről van szó. A valóságban ezek általában teljesen váratlanul bukkannak fel és sokszor lehetetlen rájuk megoldást találni. A villalakók az ilyen akadályok alól mentesülnek míg a tévében szerepelnek, tehát tulajdonképpen az élet lényegéből maradnak ki villaéletük során.
Összefoglalva tehát nagyon sokféle szempontból lehetne elemezni a valóságshow-k és a való élet közti különbségeket vagy hasonlóságokat, de egy biztos, mégpedig, hogy az ilyen médiafogások nagyon keresettek és rengeteg pénzt hoznak az országnak, még akkor is ha mindenki tisztában van azzal, hogy ez csak egy előre lejátszott, lebeszélt és a kíváncsi közönség igényeit kielégítő hazugság a valóságról.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése