2011. április 9., szombat

Megfér-e egy helyen a biztonság és a kultúra?



,, Még csak 15 éves vagy! Mégis mit vársz tőlem kislányom? Vajon elengedlek ebben a mai világban szórakozni? Szó sem lehet róla˝ - Hangzik a válasz az anyuka szájából. Talán mindenki számára ismert volt ez a mondat.
Sokak szerint mára már a fiatalok kultúrált és biztonságos szórakozása megoldott probléma Magyarországon.
Én nagyon is ellenkeznék ezzel a véleménnyel. Élő példa a januári West-Balkán nevezetű szórakozóhelyen történt tragédia. Három fiatal lánynak kellett meghalnia a szervezők hibájából, akik nem gondoskodtak megfelelően a biztonságról. Én biztosan nem engedném el a gyermekemet olyan szórakozóhelyre, ahol az életük veszélybe kerülhet. Persze, az is gond, hogy a szülők nem tudnak hol tájékozódni, ha ilyen kérdések merülnének fel bennük. A clubok honlapjai ugyanis nem teszik közzé azt, hogy egy este alatt hány biztonsági ellenőr lesz majd szolgálatban. Általában mindenki név alapján ismeri ezeket a helyeket. Persze sajnos sokszor esünk abba a hibába, hogy a hírnévnek köszönhetően az ismert clubokat biztonsággal és kultúrával párosítjuk.
Szerintem a biztonságot és a kultúrát szét kell sajnos választanunk. Kevés olyan hely van, amelyről elmondható egyszerre mindkét pozitívum. A kultúrált helyből azért van néhány, de tudni kell róluk, hogy igen drágák. Sajnos olyan világban élünk, ahol pénzre van szükség egy jó kis esti kikapcsolódáshoz. De ha már megvan a színvonalas hely, akkor még közel sem biztos, hogy épségben hazaérkezünk. Nem csak olyan biztonságra kell gondolni, ami a
West-Balkánban nem volt meg, hanem a drogokra is. Rengeteg helyről terjed pletyka, hogy a fiatalok italába drogot csempésznek, majd a kábítószer hatása alá került, főleg lányokat megerőszakolják. De találkozhatunk pusztán olyan helyzetekkel is, hogy az embert kirabolják. És végül a legfontosabb, ami nem megoldott gond, az a mindenki számára biztosított biztonságos hazajutás. Ugyanis az éjszakai busz, illetve vonat járatok teljesen mértékben veszélyesnek nyilváníthatóak. A rablók vagy gyilkosok ellen még a buszvezetők, vagy a kalauzok sem tudnak védekezni.
Persze most ezzel a rémisztő valósággal senkit sem akarok elrettenteni a bulizástól. Szórakozni, táncolni, énekelni és kikapcsolódni igen is kell! Legjobb tanácsom az, hogy mindenki nagyobb társasággal érkezzen a szórakozóhelyre és a lányok ne legyenek lengén öltözve, így már is csökkenthetjük a bajba keveredés esélyét.
Régen is jártak az emberek nagyobb összejövetelekbe, ahol szintén ittak alkoholt, de valahogy mégis másképpen. Tudtak mértéket tartani, valamint tiszteletet tanúsítani más, akár idegen emberekkel szemben is. Itt olyan esetet hoznék fel példaként, amikor egy idegen férfi táncol egy nővel ismeretség nélkül, és testileg erőszakosan érintkezik vele, magyarán fogdossa. Ha szüleinket megkérdezzük azelőtt nem voltak ilyen esetek. Sokat változtak a bulik, véleményem szerint eléggé elvadultak.
Meglátásom az, hogy csak rosszabbodni fog a helyzet, éppen ezért mindenki nagyon vigyázzon magára, valamint jól válogassa meg a szórakozóhelyet és a társaságot, akikkel kikapcsolódni szeretne a szürke hétköznapokból. Ja, és nem árt beszerezni egy gázsprayt a hazafelé útra.
Garancia arra, hogy épp bőrrel megússzuk a dolgot az, ha házibulit választunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése