2011. április 7., csütörtök

Szórakozás?!

Ma Magyarországon a fiatalok kulturált és biztonságos szórakozása megoldott. Habár a West-Balkánban történt tragéia óta valamelyest javult a helyzet, ez a probléma továbbra sincs orvosolva. Szerintem napjainkban sok szülőt és szórakozni vágyó fiatalt aggaszt a tény, hogy kulturált, biztonságos szórakozáshoz kisebb vagyon kell. Elég csak megnéznünk a jobb szórakozóhelyek árait. Van olyan, ahol egy üveg ásványvízért akár 600 Ft-ot is elkérnek. Ezek után sok fiatal meggondolja, hogy megéri-e szórakozni menni. Esetleg keresnek olcsóbb helyet, ahol azonban a biztonság hagy némi kívánnivalót maga után. Habár a kulturáltabb - és nem mellesleg drágább - szórakozóhelyeken jobban ügyelnek a biztonságra, a kisebb és mondjuk külvárosi szórakozóhelyeken a biztonságos bulizás kérdése ugyanúgy megoldatlan.
Számos tragédia történt már Magyarországon. A legaktuálisabb a West-Balkánban történt baleset. Három fiatal lány fizetett súlyos árat a szervezők gondatlansága, pénzéhsége. Míg szüleink idejében a szórakozás tényleg arról szólt, hogy minőségi szolgáltatást kapjanak relatíve kevés pénzért, ma ez teljesen a visszájára fordult. Tömegnyomor, party-drogok, töménytelen mennyiségű alkohol, nagy valószínűséggel ez vár a ma szórakozni vágyó fiatalokra és felnőttekre egyaránt. Vegyünk egy másik példát. Marian Cozma, a veszprémi kézilabdacsapat tagja néhány barátjával együtt elment ünnepelni egy kocsmába. A hírek szerint senkinek nem ártottak, nem inzultálták a vendégeket, az este mégis a 26 éves sportoló életébe került. Talán rosszkor volt rossz helyen, vagy csak egyszerűen nem volt szimpatikus valakinek. Vajon mi a garancia, hogy velünk, gyerekeinkkel nem történnek meg ezekhez hasonló tragédiák? Napjainkban sok szülő úgy gondolja, inkább több pénzt áldoz gyereke szórakozására, minthogy az éjszakai híradóból értesüljön gyermeke haláláról. Az anyagi oldal rengeteg problémát vet fel. Ott vannak a RAVE bulik, a nagyrészt illegális szervezésű helyek, többnyire szokatlan helyeken, például elhagyatott gyárépületben, szerelőcsarnokban, vagy akár a szabad ég alatt rendezett rendezvények, amik valószínűleg olcsóbbak, mint a hivatalos party-k, de sokkal veszélyesebbek. A másik nagy probléma a fiatalok mérték nélküli alkoholfogyasztása. Ittas vezetés, balesetek, alkoholmérgezés, egy éjszaka a detoxon és még sorolhatnám a kellemesebbnél kellemesebb következményeket, de úgy gondolom felesleges. Jómagam próbálok odafigyelni arra, hogy milyen helyre megyek el szórakozni, mi az ami még belefér, és arra, hogy hol a határ. A különböző zenei stílusok kedvelőinek eltérő lehetőségei vannak arra, hogy kieresszék a fáradt gőzt.
Sajnos sok fiatal úgy gondolja, hogy ha nem tudnak eljárni szórakozni, nincs rá pénzük, akkor kirekeszti őket a társaság, amibe tartoznak, ha nem bírják az alkoholt már puhányok, ha nem próbálnak ki drogokat, nem is "igazi emberek". Számomra hajmeresztő a tény, hogy a fiatalok többségének a szórakozás kimerül abban, hogy elfogyasszanak annyi alkoholt, amennyit bírnak, és minnél több skalpot szerezzenek. És úgy gondolom, ez a helyzet csak rosszabbodni fog.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése