2011. október 31., hétfő

Halottak napja


Az én választásom a halottak napjára esett. Ez egy nemzetközi ünnep, amit különböző országokban hagyományaiknak, vallásuknak megfelelően másként ünnepelnek.

Mi magyarok csöndesen emlékezünk meg halottainkról, virágot viszünk a sírra, gyertyát gyújtunk tiszteletükre. A mexikóiak velünk ellentétbe cukor és csokoládé koponyákat nassolnak, napokon keresztül táncolnak, fesztiváloznak, mulatoznak halottaik megemlékezésére. Az amerikaiaknál az úgynevezett „Halloween”-kor a gyerekek ijesztő és vicces jelmezekbe öltözve járják az utcákat házról-házra. A gyerekek bekopogva az ajtón azt kiabálják, hogy: „Csokit, vagy csínyt!” édességet várva. Az idősebbek jelmezbált rendezve ünnepelnek. Nagy jelképe még a töklámpás, Jack-lámpás faragása. A halloweennak ma már nincs vallási háttere inkább csak egy hagyomány, amit nagyban támogat a kereskedelmi- és vendéglátóipar. Kínában a halottak napját júliusban ünneplik és szellemünnepnek nevezik. Ételt, italt visznek a sírhoz, és pénzt is égetnek, hogy a szerettüknek ne kelljen szűkölködnie semmiben a túlvilágon. Ami nagyon furcsa lehet a kínai halotti kultúrában azaz, hogy a temetésen tapsolnak és nevetnek, hogy a halottak ne lássa a szomorúságot.

Én, mint nem vallásos ember vallási szempontból nem igazán érdekel a halottak napja. Ami felkeltette a figyelmemet ebben az ünnepben az a sok legenda, monda és hagyomány, ami körül veszi. Én az amerikai halottak napját részesítem előnybe, mert itt tetszik leginkább az a misztikus háttér, ami körül veszi ezt a napot. Szerintem bármikor megemlékezhetünk szeretteinkről, nem kell egy kiemelt nap az évben, mikor ezt megtehetjük. Mintha ez egy engedély lenne, arra, hogy na most gondolhatsz rájuk, de az év többi napján nem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése