2011. január 23., vasárnap

Amelie csodálatos élete


Az Amelie csodálatos élete című film a tavalyi év legnagyobb francia filmsikere volt. A történet főszereplője Amelie, egy 23 éves fiatal felszolgálólány egy Párizs környéki kisváros bisztrójából, aki kislánykora óta saját képzeletvilágában él, mivel édesapja által rosszul diagnosztizált betegsége miatt nem mehetett más gyerekek közé. Magányos és zárkózott élete gyökeresen megváltozik, amikor véletlen rábukkan lakása legtitkosabb zugában egy kis fémdobozra, melyben egy kisfiú féltett emlékei lapultak nagyjából ötven évvel ezelöttről. Amelie elhatározza, hogy innentől kezdve megváltoztatja az emberek életét és akinek csak tud segít. Első jócselekedete pedig az, hogy visszajuttatja a dobozt tulajdonosának, mellyel sikerrel is jár. Később szívesen boronál össze magányos embereket, megbünteti a lelketlen zöldségest, kigyógyítja szerelmi bánatából házának egy szomorú lakóját. A számtalan jótett közepette megismer egy különös fiút, Nino-t, aki nagyon megtetszik neki, de ahhoz már nincs bátorsága, hogy saját egyhangú életébe beleavatkozzon.
Amelie egy romantikus, az életnek minden percében optimista, kissé naiv és örökké álmodozó lány, aki hisz abban, hogy apró jó cselekedetekkel jobbá varázsolhatja a világot és az emberek problémás életét. Amelie rózsaszín, felpörgetett, furcsa világszemlélete még a legpesszimistábbakat is képes magával ragadni és még a szomorkásabb gyerekkori emlékek is kissé viccessé válnak. Amelie élete valójában teljesen hétköznapi, olyan mint bármely más fiatal nőé, vagyis csupa ígéret, izgalom, de néha kissé bonyolult. Valójában ez teszi olyan szerethetővé és mindenki szívéhez közelivé a filmet.
A szereplők bemutatása is különleges módon történik. Mindegyik karakterről elmondják, hogy mit szeret és mit nem, például: „kipakolni a neszeszert és újra bepakolni, összetörni a cukormázat kiskanállal vagy kacsázni a tavon.” Ezek az apróságok a szereplőkről kicsit bensőségesebbé teszik a történetet és a hangulatot. Ezek az ismertetők egy olyan világba varázsolnak minket, ahol az érzelmek a legfontosabbak és a legapróbb dolgoknak is jelentőségük van. Az izgalmas, bohókás történetet feldobják az életteli képek, amelyektől a hangulat sokkal hangsúlyosabbá válik, ugyanis gyönyörű helyeken készült a film, amit sikerült a lehető legjobban megmutatni.
Ez a könnyed francia, romantikus vígjáték azért működik olyan jól, mert egy pozitív és kedves világot tár elénk, ahol a történések és a szereplők mindennaposak és ahogy a film szereplőinek egyre inkább javul az élete Amelie által, úgy a mi kedvünk is egyre jobb lesz.

Kedvenc idézetem a filmből: „Ha te nem volnál, érzéseim csak a régmúlt érzések árnyképei volnának.”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése