2011. február 15., kedd

A halálbüntetés

Véleményem szerint mindenki elgondolkozott már azon, hogy támogatja e vagy sem a halálbüntetés végrehajtását. Igaz napjainkban már csak egynéhány országban hoznak ilyen ítéletet a bírók. Ma a világon 74 olyan térség van, ahol a törvény engedi a halálbüntetést, például Afrikában, Japánban, USA-ban, a Közel-Keleten és a Karib-térség egyes államaiban. A legtöbb országban csak gyilkosság és háborús bűncselekmény miatt szabják ki, de máshol a kábítószerrel való kereskedelmet is halállal büntetik, például Kínában, Indonéziában, Szingapúrban és Vietnámban. Magyarországon ezt a fajta büntetést 1990-ben eltörölték.
De mégis fontos mit gondolunk mi, főképp erkölcsileg tiszta emberek, erről a fontos témáról. Ellenezzük vagy mellette állunk?
A választ jól meg kell gondolnunk, hiszen nem holmi növények életéről, tárgyak sorsáról ítélkezünk, hanem emberek életéről van szó. Mindenkinek egyenlő joga van az élethez. Ez miatt a fontos tény miatt tiltották be országszerte ezt az ítélkezést. Számomra is fontos ez az alapvető jog, bár én a halálbüntetés mellett állok. Hogy mégis miért?
Először is, akinek ilyen ítéletet szán a legfelsőbb bíróság, az egészen biztosan megérdemli a halált. Aki mások vérét kiontja, az ne ússza meg a tetteit következmények nélkül! Talán segít az, hogyha beleképzeljük magunkat többféle szituációba. Tegyük fel, hogy valaki ok nélkül öl, vagy erőszakol meg valakit. Akkor természetesen jár neki az élet jogától való megfosztás. Enyhítő körülményként nem lehet ittas vagy drogos állapotra fogni a tetteket, hiszen ez nem mentség, főleg hogy a drogozás nem minden esetben minősül legálisnak. Magamat is elítélném, ha ilyen bűncselekményt hajtanék végre ilyen szerek hatására. Vehetjük példaként azt is, hogy ha az én gyermekemet ölnék meg, én mint szülő a gyilkos halálát követelném, foggal, körömmel harcolnék a halálbüntetés végrehajtásáért. Feldolgozhatatlan egy szülő számára, hogy kiontják gyermeke életét ok nélkül. Egy füves cigi és jó pár feles pálinka hatására egy perc alatt elveszik a szülőktől életük értelmét. Belese gondolnak abba, mennyi áldozattal és lemondással jár egy gyermek felnevelése.
Nem minden szempontból tartom igazságosnak ezt a büntetést, mivel úgy vélem elég kegyes halált biztosít. Manapság nem kínzóeszközök használatával hajtják végre a büntetést, értem ez alatt az akasztást és a giotin alkalmazását, hanem injekciók segítségével. A gyilkos fájdalommentesen hal meg, fél óra leforgása alatt. Ez szerintem kegyes kivégzés, összevetve az életfogytig tartó börtönbüntetéssel, ahol élete végéig töpreng, töpreng és csak töpreng. Már persze ha van lelke és bűntudata. El kell számolnia tetteivel és őrlődni azon, kap e valaha megbocsátást az áldozatok szüleitől és persze Istentől.
Azt még meg kell említenem, hogy nem minden gyilkos bűncselekmény után kell kiszabni halált. Kivételt kellene élveznie az önvédelemnek. Az önvédelemből való ölés nem minősül szándékosnak. Természetesen nyomos érvekkel és példákkal kell előrukkolni. Leggyakoribb eset, hogy egy látszólag szerető családban az édesapa rendszeresen molesztálja, erőszakolja a lányát. Ilyen esetben nem szabható ki halál az áldozatra, vagyis a sértett lányra, azért mert megvédte magát.
Személy szerint én támogatnám a halálbüntetés újbóli bevezetését Magyarországon.
Meglátásom szerint csökkennének a bűnözések, a gyilkosságok és a nemi erőszakok. Fontosnak tartom, hogy ne ítélkezzük elhamarkodottan olyankor, amikor azt halljuk, „őt” meg „őt” halálra ítélték. Ne feledjük önvédelemből is lehet ölni, ami valamelyest enyhítő körülménynek számít. A legjobb lenne, ha az emberek megváltoznának, és még véletlenül sem fordulna meg a fejükben az emberi élet kioltása.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése