2011. április 7., csütörtök

Botrány a biztonságért

Napjainkban az egyik nagy kérdés a sok közül, hogy a fiatalok szórakozásának biztonsága vajon megoldott-e.
Valószínűleg mindenki hallott a tavaly ősszel történt West Balkáni balesetről, amelyben 3 fiatal lány meghalt és többen meg is sérültek. Ez többek között annak is volt köszönhető, hogy a megengedettnél 10x többen voltak az épületben és valami nagy pánikot keltett és az ijedt tömeg csak magával törődve elkezdett a kijárat felé futni. Egyetlen egy vészkijárat volt az egész szórakozóhelyen, ami igazából a bejárat volt. Ezek után az események után a legtöbb szórakozóhelyen biztonsági ellenőrzést tartottak, és nem egy helyen találtak szabálytalanságokat, mint például a vészkijárat eltorlaszolása, lejárt poroltókészülékek és még sorolhatnánk. Valóban egy ilyen „katasztrófának” kell történnie ahhoz, hogy észbe kapjon az ország, már csak ahhoz, hogy ellenőrizze a szórakozóhelyeket? Hát ezek szerint a válasz igen.
Az elmúlt hónapok folyamán azonban az ellenőrzéseknek köszönhetően a szórakozóhelyek biztosítása megnőtt, a megengedettnél több embert nem engednek be, és a megengedettnél alacsonyabb korú fiatalokat is elküldik. Viszont nem egy szórakozóhelyen látni azt, hogy ha egy fiatalkorú lánynak/fiúnak idősebb párja van, kérdés nélkül, a személyi adatok ellenőrzése nélkül beengedik őket. Ezzel még nem is lenne gond, de a mai fiataloknál nem ritka az alkohol mérték nélküli fogyasztása, és a pultosok rendszerint nem nagyon törődnek az ember testi épségével, csak azzal, hogy menjen a bolt. Persze nem szabad általánosítani, vannak olyan helyek, ahol mindig odafigyelnek az emberek testi épségére, és nem csak az alkalmazottak, de a vendégek is. Ilyen szórakozóhely például a Zöld Pardon. A kisebb helyeknek általában kisebb a vendégtábora, de a vendégek többnyire állandóak és a legtöbb ember már ismerik annyira egymást, hogy odafigyeljenek a másikra.
Zöld Pardon
Összességében tehát elmondható az, hogy a fiatalok szórakozása a West Balkáni incidens óta biztonságosabb lett, az emberek jobban odafigyelnek egymásra, és a szórakozóhelyek igyekeznek a biztonsági intézkedéseknek a legjobb tudásuk és lehetőségük szerint eleget tenni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése