2011. április 6., szerda

Szórakozási formák napjainkban


Ma Magyarországon a fiatalok kultúrált és biztonságos szórakozása megoldott. Napjainkban ezzel az állítással az emberek többsége nem igazán ért egyet és velük egyet én sem, ugyanis a fiatalok bulizási szokásai igencsak megváltoztak az utóbbi évtizedben. Régebben, még szüleink, nagyszüleink idejében a szórakozás sokkal visszafogottabb formája volt népszerű. Annakidején suli után a tinédzserek beültek egy kellemes kávézóba vagy teaházba és órákon keresztül beszélgettek jó zenék mellett esetleg egy traubi vagy meggy márka kíséretében. Hétvégenként általában mindenki moziba, színházba, kiállításra ment vagy csak kint biciklizett a barátaival a jó levegőn, esetleg kirándultak az osztálytársakkal, közeli ismerősökkel. Régebben a gimnazisták ugyanannyi időt töltöttek el szórakozással, mint ma, csak azzal a különbséggel, hogy időben elaludtak, és reggel fel tudtak ébredni. Ellenben ma úgy áll a dolog, hogy egy diszkóban éjfél körül kezdenek megmozdulni a fiatalok, hajnalig mulatnak és másnap délig alszanak. Sajnos a fiatalabb korosztály már szinte csak ezt a szórakozási formát ismeri, amivel alapjáraton nem is lenne semmi gond, csakhogy a bulikat sokan már el sem tudják képzelni töménytelen mennyiségű alkohol, drog és más tudatmódosító szerek használata nélkül. Éjjel elmennek egy neves szórakozóhelyre, általában diszkóba, ahol ájulásig isszák magukat és rosszabb esetben reggel fogalmuk sincs arról, hogy hol ébrednek. A mai tizenévesek már nem ismerik mi az, hogy ha két egymáshoz közel álló ember kimegy a közeli parkba egy nagy sétára, vagy megnéznek egy érdekes képgalériát, netán színdarabot egy szabad délutánon. Az utóbbi években már moziba sem járnak az emberek mióta betört a piacra az internet hozzáférés, a DVD író, na és persze a házimozi rendszer. De ha már a filmnézésről van szó, a kamaszok számára már nem létezik más a horror filmen, akción és más agyromboló animációs agyamentségeken kívül. A XXI. században a komolyabb ismeretterjesztő és hasznos filmek már csak néhány felnőtt számára érdekesek. A gyerekeket inkább már csak a haszontalan, sőt inkább káros számítógépes játékok és az internet világa köt le, míg a kicsit nagyobb korosztályt vagyis a serdülőkorban lévőket a féktelen és felelőtlen bulizás, alkohol –és drogfogyasztás, balhés társaságok és szexuális kalandok foglalkoztatnak. Persze vannak kivételek, bár ezeket a tiniket társaik általában kiközösítik és lenézik, aminek következménye sokszor az, hogy magukba fordulnak és félénkek lesznek. A kiskorúak már nem is ismerik az olvasás vagy a klasszikus zene adta élményeket, sőt inkább csak kinevetik azokat akik ebben örömüket lelik, pedig egy jó könyv egy pohár meleg tea vagy kávé kíséretében csodákat tehet az ember fáradt idegeivel.
Sajnos napjainkban a gyerekek figyelmetlen és meggondolatlan szórakozásai miatt egyre gyakrabban történnek diszkó balesetek és ennek következményeként tragédiák, mint például a 2011. január 15.-én a Nyugati téri West Balkán szórakozóhelyen kialakult káosz esetében is, ahol 3 fiatal lány is életét vesztette. A szerencsétlenség körülményei a mai napig nem tisztázódtak, de valószínűleg a pánikhelyzet kialakulásában nagy szerepet játszhatott a szeszes ital és kábítószer fogyasztás is. Ám ma egyre többször hallunk arról is, hogy buli után a fiatalok többen is ittas állapotban kocsiba ülnek és elindulnak hazafelé, aminek általában az lesz az eredménye, hogy soha nem érnek haza, mert karamboloznak illetve nekimennek egy oszlopnak vagy esetleg egy árokban kötnek ki az út szélén felborulva. Ilyenkor nem szeretnék azoknak a szülőknek a helyében lenni, akiket a baleset után felhívnak és fájdalmasan közlik velük, hogy a legféltettebb kincsük többé már nem fog hazatérni. Nem véletlen tehát, hogy ma legfőképp Magyarországon a szülők ennyire féltik gyerekeiket és minél inkább próbálják őket a bulizástól távol tartani, amit persze a kamaszok teljesen másképp élnek meg.
Így tehát nem véletlen, hogy a XXI. század egyik legfontosabb kérdése a fiatalok biztonságos szórakozásának lehetőségeivel kapcsolatos, hiszen a meggondolatlan bulizások már éppen elég áldozatokat követeltek.
Véleményem szerint a gyerekeket már kiskoruktól kezdve arra kellene tanítani, hogy minél többet sportoljanak, legyenek a jó levegőn és ebben leljék meg örömüket és ne azzal kössék le a felesleges energiáikat, hogy meggondolatlanul, mások befolyásolására olyan veszélyes bulikba járjanak, aminek könnyen rossz vége lehet. Úgy vélem, hogy nemcsak Magyarországon, de a világ más részein is igen csak sok problémát vet fel a fiatalok szórakoztatása, de szerintem ez a fajta probléma enyhíthető lenne, ha több olyan létesítményre költenék a pénzt, ami valóban hasznos az emberek és elsősorban fiatalok számára, mint például stadionok, sportcsarnokok, kalandparkok és valóban a kultúrával kapcsolatos épületek, vagyis kiállítások, galériák, koncerttermek finanszírozásával.
Szerintem fokozottabb ellenőrzéssel és odafigyeléssel a szórakozóhelyeken történő problémák is orvosolhatók lennének, mert amit a leginkább elhanyagolnak az ilyen bulik alkalmával az pedig a korhatárok betartása.
Összességében igencsak szomorúnak tartom azt, ami a kiskorúakkal történik az éjjeli kiruccanások alkalmával és úgy gondolom, hogy egy tizenéves embernek még nincs itt az ideje, hogy mások befolyásolása miatt és felelőtlenségből olyan maradandó károsodásokat szenvedjen, ami az egész további életét pokollá teheti vagy rosszabb esetben többé ne térhessen haza egy ártalmatlannak tűnő buliból.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése