2010. december 7., kedd

Ajánló

Mikszáth Kálmán 1847-ben született a Nógrád megyei Szklabonyán. Szülőföldjének sajátos színeit, hangulatait, tájait élete végéig őrizte és kevés írónál játszott olyan fontos szerepet a szülőhely, mint nála. Írói pályáját elbeszélésekkel kezdte és írásai ekkor még Jókai romantikájának hatását érzékeltették. Mikszáth számára az első sikert, az írói elismerést a Tót atyafiak és A jó palócok című két novelláskötete hozta meg 1881-82-ben. Az a fekete folt című novellája A Tót atyafiak kötetben jelent meg.
A történet főhőse Olej Tamás, a brezinai bacsa, kinek élete legfőbb értékei a juhai, méghozzá olyannyira, hogy szinte egytől egyig ismeri a történetüket. A bacsát a falubeliek az „erdők vadállatja” néven emlegetik és érzéketlen, szívtelen embernek tartják, mert még csak egy könnycsepp sem gördült le az arcán a felesége temetésén, pedig Tamás még 16 év után is felesége hangját hallja a szélben. A történet folytatásában megtudhatjuk, hogy Olej valójában egy érző, szenvedő ember, aki mást mutat magából a külvilágnak, mint ami a valóság. A főhősnek van egy lánya is a nyáján kívül, Anika, akit nem szeretett jobban, mint a kedvenc bárányait. A bacsa életében a bonyodalom ott kezdődik, mikor a Taláry herceg, kit tisztel és akire felnéz, el akarja csábítani Anikát. A herceg annyira elszánt, hogy felajánlja Tamásnak a breznai aklot a lányáért cserébe. Olejt gyötörni kezdi a bűntudat a történtek után és nem tud szembenézni a saját lelkiismeretével, így, hogy saját magát bűntesse, megfosztja magát az akoltól, mely a történet tragédiájává válik. Végezetül csak egy nagy fekete folt marad a breznai akol helyén, ami egyben egy szégyenfolt is Olej lelkén, mely soha tűnik el.
Mikszáth Kálmánnak e híres novelláját mindenképpen csak ajánlani tudom, mert ez egy olyan hétköznapi, emberi és valósághűen megírt történet, amely sokakat elgondolkodtathat, de mégis az egész kicsit meseszerű, ezért több korosztály számára is olvasható és könnyen értelmezhető.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése