2010. december 5., vasárnap

Könyvajánló

Mikszáth Kálmán : Az a fekete folt

Mikszáth Kálmán 1847-ben született Szklabonyán, Nógrád megyében. Általa betekintést nyerhetünk a falusiak életébe, Mikszáth novellájában a parasztok főhőssé nőnek. Az a fekete folt című novellája a Tót atyafiak című kötetében jelent meg. Az író ebben a kötetben talált rá igazi, hamisítatlan hangjára.
A történet főhőse Olej Tamás, a brezinai bacsa. A mű elején megismerhetjük Tamás életét, valamint azt is, hogy korántsem olyan rideg és érzéketlen, mint ahogy a faluban gondolják róla. Békés élete azonban fenekestül felfordul, amikor a herceg szemet vet Tamás 16 éves lányára, Anikára. A herceg felajánlja Tamásnak az egész aklot, cserébe lányáért, de Tamás nem tud végül mit kezdeni a lelkét mardosó bűntudattal, és bánatában felgyújtja az aklot.
A történet alatt megismerjük Olej Tamás gondolkodását. Azt a leli gyötrődést, amin keresztülmegy. Érdekes élmény volt megismerni a bacsa lelkében lejátszódó háborút. Mikszáth tökéletes biztonsággal vezeti az olvasót egy mélységes mély szakadék fölé. Látjuk a mélységet, de mégis biztonságban érezzük magunkat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése