2010. december 6., hétfő

Novella ajánlás

Az idei olvasás világnapja alkalmából a XIX. századi iróink műveit ajánlja könyvesboltunk olvasásra. Ezúton szeretnénk felhívni figyelmüket Mikszáth Kálmán novelláira.
Mikszáth Kálmán 1847-ben a Nógrád megyei Szklabonyán született, palócföldön. Jogi és újságírói munkákat végzett, később elismert író lett. Több regényéről is hallhattunk már, mint például Szent Péter esernyője, A beszélő köntös, A két koldusdiák valamint a Beszterce ostroma. Idén a Tót atyafiak című novellás kötetéből szeretnénk ajánlani Az a fekete folt című művét.
A történet főhőse Olej Tamás, a brezinai bacsa. A mű elején megismerjük Tamást, aki kifelé mást mutat az embereknek, mint amilyen valójában belül. Legalábbis a faluban igen rossz véleménnyel vannak róla. A valóságban pedig korántsem rideg és érzéketlen. Megtudhatjuk róla, hogy bárányai majdnem mindennél fontosabbak számára. Azért, hogy ne legyen minden olyan egyszerű Tamás életében, választás elé kerül. A herceg, Taláry Pál beleszeret a bacsa 16 éves lányába Anikába, ezzel pedig különös befejezésre kerül sor a műben. Tamásnak választania kell a brezinai akol összes birkája, valamint a lánya között. A megoldás nagyon meglepő és elgondolkodtató, felveti bennünk az erkölcsiség kérdését.
Ha kíváncsi Tamás döntésére, akkor válassza a Tót atyafiak című kötetet. Hisz tudjuk, mi is kerülhetünk bizony olyan helyzetbe, aminek végén rossz döntésünkre talán örökre megmaradó fekete folt nyom bélyeget.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése