2010. december 7., kedd

Az a fekete folt - Ajánló


Mikszáth Kálmán (1847-1910), a palócföldi Szklabonyán született, Nógrád megyében. Az író többnyire a vidéki élete miatt ír a falusi történéseiről, és ezeket egy mindent tudó mesemondóként meséli el a regényben.
Ez a novella a „Tót Atyafiak” című novellás kötetből származik, ez pedig „Az a fekete folt”. A novella egy a herceg földjén dolgozó emberről szól, aki nem más, mint Olej Tamás, a brezinai bacsa. A regény végigkíséri Olej Tamás kezdetben nyugodt életét, hogy miként él egy pásztoremberként, aki minden egyes birkáját névről ismeri. Olej a nép szemében egy könyörtelen ember, aki még a saját felesége temetésén se sírt, azonban az érzéseit megtudhatjuk bővebben a regényből. Mint már írtam az élete csak kezdetben volt nyugodt, még pedig addig, amíg egy váratlan vendég fel nem tűnt. A vendég egy pimasz fiatal, aki nem más, mint a herceg Talári Pál. A helyzet bonyolódik, mikor a herceg el akarja magával vinni Anikát, Olej Tamás lányát. Ez után végigkísérhetjük Olej szenvedését és küzdelmét, hogy, min megy keresztül, mikor a lányán és a birkáin civódik.
Összességében nekem ez a kedvenc novellám, nem csak a Tót Atyafiakból, de magától Mikszáthtól is. Megtanulhatjuk belőle, hogy egy egyszerű falusi embernek is, milyen mély érzelmei lehetnek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése