2011. március 6., vasárnap

Nemi szerepek változása a XXI. században



A következő kérdések gyakran hagyják el ajkainkat napjainkban: Az a férfi miért festi a haját? Miért szőrteleníti magát? Ő miért van Gyesen? Miért végez férfimunkát? Hogy képes ennyi munkát ellátni egyedül? Nos, mire is gondolhatok, ha felvetem ezeket a kérdéseket? A 21. század egyik fontos problémáját szeretném bemutatni, mégpedig a női és férfi szerepek felcserélődését.
A mai világban a férfi és női szerepek felcserélődtek. A férfiak nagyon elnőiesedtek, főleg külsőleg. A nők ezzel szemben nem kívülről változtak meg, hanem inkább csak a mentalitásuk.
A férfiak szinte minden tekintetben csalódást képesek okozni ,,átváltozásukkal,, a mai világban. Vegyünk sorra néhány példát. Vessük össze egy 1960-70-es évekbeli úriember külsejét egy maival. Abban az időben, a bajszos, borostás arcú megjelenés volt a normális, mára már pedig ez teljesen igénytelenséget sugároz egy nő számára. A férfiak is járnak kozmetikushoz, szemöldöküket igazíttatják, arcukat kezeltetik különféle krémekkel, gyantáztatnak egyes testrészeken, hajat festetnek és fülbevalót viselnek. Napjainkban így tudnám leírni a tökéletes férfit. Persze ez nem az én ízlésemet tükrözi, hanem a nők többségéét. Öltözködésükről csak annyit, hogy bátran viselnek női színeket, valamint nadrágok tekintetében is elég nőies fazonokat képesek felvenni. A munkavállalás terén is cserélődtek a szerepek. Sok olyan foglalkozás van manapság, amit férfiak is végeznek, ilyen például, a fodrászat, az ovóbácsi és az ápoló munkakör. Nem egyszer hallunk arról, hogy az apuka marad otthon a gyermekével Gyesen, mert rosszul fizető állása van, helyette pedig felesége húzza az igát a nagyobb jövedelemért.
A nőkre nem mondhatjuk azt, hogy elférfiasodtak, hiszen ez eléggé durva kijelentés lenne. Azonban érdekes változások mentek végbe a női gondolkodásban. Vegyük sorra… Először is, az újdonsült divat az ismerkedés terén, hogy a női nem kezdeményez beszélgetést egy férfival. Családfenntartó szerepet vállalnak, hiszen válás után egyedül nevelik gyermekeiket, a házat egyedül tartják fenn. Régen egy nő nem munkahelyen dolgozott, hanem csupán háziasszony volt. Feladatuk annyiból állt, hogy gyermekeiket neveljék, mossanak, főzzenek, rendbe tartsák a háztartást. Nem meglepő a 21. században, hogy egy nő egyszerre két munkahelyen dolgozik, azért, hogy családját eltartsa.
Ezeknek a változásoknak legfőbb okozója a társadalmi szerkezet átalakulása. Értem ezalatt azt, hogy a nők ki akarnak törni a kiszolgáltatott helyzetükből. Mint például, ne tartsa el őket egy férfi és ez által ne alakuljon ki anyagi függőség. Ezért több ideig tanulnak, a magasabb végzettség érdekében. Céljuk az lenne, hogy munkahelyükön magasabb pozícióba kerüljenek, de erre kevés esélye van egy nőnek, akármilyen magas diplomája is van. Sokszor ugyanazért a munkáért kevesebb bérfizetést kap egy hölgy, mint egy férfi.
Végeredmény az lesz, hogy csökkenni fog az utódok születési száma, amit már kezdünk tapasztalni. A sok rossz tapasztalat után a nők nem fognak gyermeket vállalni a nehéz anyagi körülmények miatt. Véleményem szerint vissza kellene térni a régi hagyományokhoz, hogy legfőképpen ne alakuljanak ki csonka családok. A férfiak képesek legyenek egyedül fenntartani családjukat, de ugyanakkor ne éreztessék a nőkkel a kiszolgáltatott szerepet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése