2011. december 5., hétfő

Hírközlés több féle szemszögből: ATV és RTL Klub

Az emberek napi szinten szeretnek tájékozódni a legújabb hírekről, legyen az akár belföldi, vagy külföldi hír. Különböző tévé társaságok szerkesztői különböző híreket tartanak fontosabbnak, ennél fogva próbálom összehasonlítani az ATV és az RTL Klub által közvetített híradókat.

Ha tényleg pontos információkat szeretnék kapni a legújabb eseményekről, akkor jobban tesszük, ha nem csak egy csatornát követünk nyomon, hanem akár többet is egyszerre; így bizonyára nem lesz olyan dolog, amiről lemaradnánk. Persze az információközlésnek a hírbemondás csak az egyik fajtája, nagyon sokan interneten olvasnak híreket, illetve hallgatnak rádiót, de mégis azt hiszem, hogy az újsából informálódnak a legtöbben. Az újságra az egyik legjobb példa a Metropol, amit a metróállomásokon osztogatnak az embereknek ingyen, így utazás közben mindenki kedvére lapozhatja át az újságot.

Visszatérve a tévé adásokra, az emberektől általában azt hallani, hogy az ATV inkább politikai szempontból bal oldalhoz közeli , míg az RTL Klub róbál pártsemleges maradni. A mai napi ATV hírbemondóban szinte csak politikai híreket lehetett hallani, és többnyire csak belföldi hírekről volt szó: például XY lemondott, míg Z helyébe lépett. Ezzel szemben az RTL Klub híradója nem csak belföldi, hanem külföldi hírekkel is foglalkozik; és nem csak a politikai híreket említi meg, hanem beszámol a legfrissebb balesetekről/tragédiákról, sztárok lépéseiről, a jelenlegi tehetségkutatókról, és a most legaktuálisabb eseményről, az ünnepekről. Hiszen mindjárt itt a karácsony.

Nekem az RTL híradója sokkal jobban tetszett, több olyan információ volt benne, ami számomra érdekes volt. Véleményem lehet, hogy a koromból is adódik, hiszen még nem veszek részt a politikai életben. Az ATV híradója viszont leginkább politikai beszámolókat vonultatott fel, éppen ezért az ATV szerintem azt a nézői réteget célozza meg, akinek vagy épp része van a politika alakításában, vagy a munkakörébe tartozik, hogy naprakész információkkal rendelkezzen, vagy éppen szeretne eligazodni a jövőjét érintő változásokban. Míg az RTL inkább a hétköznapi nézőközönséget célozza sokrétű információival, ami nem meglepő, hiszen az RTL Klub egy kereskedelmi csatorna.

Mindkét csatorna műsorában vannak számomra nem tetsző témák. Úgy gondolom, hogy az RTL néha túl sok negatív dolgot mutat be a hírekben, és néha értelme sincs egy-két eseményt közölni. Ezzel szemben az ATV elég nyers, tömör, és lényegretörő, és szerintem kicsit színesebbé tehetnék a híradót. De valószínűleg mindkért csatorna így van jól, ahogy van, mindegyiknek megvan a maga nézőközönsége.

Végül úgy gondolom, hogy nem ajánlom egyik adót sem közvetlen célú hírközlésre. Ha tényleg napra készek szeretnénk lenni a hírekkel, akkor igenis vegyük a fáradságot, nézzünk több híradót, olvassunk többet utána a híreknek, sőt, bátran ajánlanám a külföldi hírközlési weboldalak olvasását. Összességében, az internet, a tévé, az újság és a rádió segítségével mindenki megkaphatja azt az információt, ami számára szükséges. :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése