2011. december 6., kedd

Melyik híradót nézzük?

Milyek híradót nézzük? Vagy elég csak egy tévécsatorna híradóját megnézni? Hát, ezt nehéz megmondani, ha az ember ténylegesen tisztában szeretne lenni a hazai és világi hírekkel. Ezért most két különböző tévécsatorna esti híradóját fogom összehasonlítani. Melyik is ez a két csatorna? Az Atv és az RTL klub, ami már az alapjaiba két eltérő tévéadó.

Az RTL klubon a híradó este egy olyan 25-35 percig tartó műsor, ami vegyesen tartalmazza az információkat. A repertoárra nem egy fajta hírközlésre szakosodott, mint például a sport, hanem minden honnan összeszedi a közlésre kerülő adatokat. A műsor alatt a híreket interjúkkal alátámasztják, vagy egyes esetekben akár az utca embereit is megkérdezi. A szakszavakat, amiket használnak megmagyarázzák vagy nem is igazán alkalmazzák azokat. A hírközlő ember tud hangsúlyozni, ami egy ilyen műsornál szerintem létfontosságú, ha nem akarják, hogy a nézők elaludjanak a mondandójukon. Ez a fajta hírközlés mindenkinek szól, aki tisztában szeretne lenni a nap „főbb” történéseivel. A műsor felépítése, hát ez szerintem eléggé változó. Az biztos, hogy a napi nagyobb közúti balesetek szerepelni fognak benne, pár mondatba kommentálják az aktuális politikai élet intézkedéseit. Ami nekem talán a legjobban tetszik, azaz hogy beteg gyerekeknek szeretnének segíteni, de ez is csak addig tetszik még nem válik mindennapossá.

Az Atv esti 20 perces hírmondója inkább a politikai eseményekre fókuszál, de ezen belül is inkább a hazaiakra és nem pártatlanul. A hírek közlésénél nem igazán használnak interjúkat vagy riportokat. Egy-egy témáról nagyon bőven beszélnek. Nagyon sok szóismétlést használnak rövid időn belül. A kifejezés módja a hírmondónak unalmas, semmi hangsúly használat, nagyon monotonul beszéd. Olyanoknak szól, akit nagyon részletesen érdekelnek a napi politikai hírek. A műsor háromnegyede csak politika és az utolsó három percbe próbálnak ledarálni minden egyéb mást. Szakszavakat előszeretettel használják, úgyhogy csak azoknak érdemes ezt nézni, akik azt meg is értik. Azt is észrevettem, mintha egyes hírekkel egy napos lecsúszással lennének a másik csatornához képest.

Mindkét csatorna hasonlít abban egymással, hogy a hírközlőik olyan emberek, akik elég sűrűn botlás nélkül nem tudják felolvasni a kijelölt szövegrészletüket, vagy egyes esetekbe beleköhögnek a mondandójuk közepébe. A képernyőn rendszeresen félreírt szavak is elég gyakoriak.

A fogalmazásom elején feltett kérdésre a válasz ezek után mi lenne. Szerintem, ha már híradót nézzünk, akkor keresünk egy olyan csatornát, ahol normálisan, pártatlanul találkozhatunk, azokkal a hírekkel, amikre kíváncsiak vagyunk. A másik lehetősség meg az, hogy több híradót is megnézzünk egy nap, bár én személy szerint ezt a két adót nem ajánlom. Olvassunk internetes hírközlő oldalakat is, ahol aztán minden megtalálunk tetszés szerint.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése