2011. december 4., vasárnap

Tussolás és közröhej tárgyává válás, illetve szolid de hasznos információk, avagy az RTL Klub és az ATV híradójának összehasonlítása

Általánosságban az emberek szeretnek tudatában lenni a legfrissebb híreknek, legyen az hazai, vagy világhír. Az viszont korántsem mindegy, hogy melyik tv adónál tájékozódik a néző, ha már ezt a formáját választja a hírközlésnek. Ezért szól most összehasonlításom két csatorna esti híradójáról: az RTL Klub és az ATV hírmondó műsoráról.

A hazai hírek 80%-át manapság csak a negatív hírek teszik ki, ez természetesen meg is látszik mindkét híradó repertoárjában, ám a különbség mégis szemmel látható. Míg az RTL-nél gyakoribbak a balesetekről, balul elsült gyógyszeres kezelésekről szóló adatok, addig az ATV inkább politikai jellegű híreket közöl, ettől függetlenül katasztrófákról is tájékoztatnak, bár érezhetően kisebb mennyiségben. Előbbinél figyelmes lettem már eltussolásra is, egy tragédia kapcsán, melynek szemtanúja voltam, de ez részben a Rendőrség kérésének tudható be. Örömhírekkel mindkét adó esetében aligha találkozunk, 15 hírből körülbelül egynek van pozitív töltete. Az RTL gyakran olyan eseményekről tudósít, amelyek megbotránkoztatóak, vagy pedig olyanokról melyek már-már röhejesnek, feleslegesnek nevezhetőek. A másik csatornáról ez nem igazán mondható el, akit konkrétan ezek a típusú információk érdekelnek, annak megfelelő.

Bakikat is megfigyelhetünk, ezeket is inkább az RTL részéről. Legutóbb például a telefonon” kifejezés helyett a telcsin”-t írtak, ami nem először fordult elő, már a telefonnl”
formában is megjelent milliók előtt a képernyőn. Másfajta elírások is észrevehetőek, ezek általában egy-egy betű hiányában, vagy hozzáadásában láthatóak, szerencsére ilyenek ritkábban történnek.

Összevetve, akinek fontos, hogy tájékozott legyen a hazai és világhírekben is, annak nem elég csak egy híradót szemmel tartani, hiszen mindegyik más és más. Aki viszont megelégszik egy híradó tudosításával, ami elég kevés, a világon történő eseményekhez viszonyítva, az kiválaszthatja a számára megfelelőt, amelyik őt leginkább érdekli.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése