2011. december 8., csütörtök

RTL Klub vs. ATV

RTL Klub vs. ATV

Eddig az RTL Klub és a TV2 híradóját néztem, de az egyik este az ATV hírblokkját hallgatva rájöttem, hogy nekem ez jobban tetszik mint a másik kettő, mert több politikai hír van benne.

Az RTL Klub kereskedelmi csatorna és ezáltal a fő célja az emberek szórakoztatása, ami a műsoraiban meg is jelenik. A híradóját is ez jellemzi, bár ez már kezd átmenni Kék Fénybe. Ellenben az ATV-vel, ami félig kereskedelmi és félig közszolgálati tv.

Az ATV műsorait baloldali szellemiség hatja át. Ez megjelenik a témákban választásában illetve a megvitatásukban. E csatorna nézői két esti híradót láthatnak. Az elsőt 17:55 órai és másikat 19:55 kezdettel. Hírműsoraiban elsősorban politika célzatú híreket közölnek. Az ATV-nél nincs annyi riport, mint az RTL Klubnál. Ők inkább a „helyben való tárgyalás” hívei.

Mint már fentebb említettem, az RTL híradója kezd átmenni Kék Fénybe. Napról napra mást sem lehet hallani mint, hogy kik haltak meg balesetekben, milyen sérülést szenvedtek valamint, hogy ki hogyan ölte meg családtagját, barátját vagy egy ismeretlen embert.

Úgy tudom, hogy azért van most ennyi halálesetről és balesetekről szóló hír, mert régebben volt egy korlát, ami megszabta, hogy a híradóba mennyi „rémhír” lehet. De ezt most feloldották és ezáltal krimi filmbe illő bűnesetekről hallhatunk, amelyet még Robin Cook is megirigyelhetne.

2011. december 7., szerda

Az ATV és az RTL híradóinak összehasonlítása.

Minden ember szeret tájékozódni a magát körülvevő eseményekről, vagy akár a világ történéseiről. Mindenkit más és más jellegű hírek érdekelnek. Van, akit a "celebek" és van, akit a politika foglalkoztat, de mindenki megtalálhatja a számára érdekeset.
Ma már egyre jobban kezd "elbutulni" a társadalom, és inkább a valóságshow-k, meg a bulvárcikkek keltik fel az emberek érdeklődését. Ebből kifolyólag a napi hírek is kezdenek ebbe az irányba fordulni. Egyre nagyobb számban jelennek meg halál- és balesetekről szóló tájékoztatók. Az ATV és az RTL híradását én egy hétfői napon néztem meg.
Az RTL koncepciójában először a lesújtó, majd a gazdasági, később az ünnepi, és a bulvár híreket láttam. E közben az ATV mindvégig a politikai irányba hajlott. Több sajtótájékoztató, végül riportok jellemezték az adását.
Az RTL szerkesztősége a nagyobb számban lévő átlag nézőrétegre számít, akik így átfogó képet kapnak az eseményekről. Az ATV szak- és politikai érdekeltségű nézőrétegre számít, akik részletesen informálódhatnak az egyes történésekről. Meglehet, hogy az ATV irányzata elfogult, de próbálnak minél több mindent megmutatni.
Bár a híradók közlési módszerei eltérőek, egy célt szolgálnak: az emberek tájékoztatását.

2011. december 6., kedd

Információ gyűjtés híradó által

Mai témánk a híradók elemzése. Az emberek többsége szereti ha képben van a napi hírekkel kapcsolatban. Híreinket nem lehet megválogatni, de azt, hogy miből informálódunk, azt igen.Hír igényeinket kielégíthetjük újságon, interneten, rádión illetve tv-n keresztül. Mi most a verbális, vagyis a tv-n keresztüli információgyűjtést fogjuk választani.

Kezdjük az ATV elemzésével. Az ATV híradásában felfedezni véltem sok politikai tartalmú hírközlést, belföldi és külföldi témákban egyaránt. A hírekkel kapcsolatban én úgy érzem, hogy az ebben a témában elhangzottakra szükségünk van, hiszen ha az emberek nem tájékozódnak a napi politikával kapcsolatban, akkor el fognak veszni az életben, hiszen a „parlament lakói” a munkavállalásba és a tanulásba is beleszólnak. Sajnos a műsorvezető hadarása és monotonizmusa miatt nehézkes volt a megfigyelés.

Az RTL Klubbon tíz adásból hét negatív töltetű volt. Egy hírnek sehogy sem találtam értelmét, pedig nagyon kerestem. Ez a csatorna mindig megrázó képeket közöl a nézőkkel, személy szerint nem tudtad, hogy melyik ferrarit sajnáljam jobban. Az ATV-hez viszonyítva kifejezetten keveset foglalkoztak a politikával. Belföldi híreink emelkedtek ki a tömegből, aminek én kifejezetten örülök, mert jobban érdekel a magyar élet, mint a külföldi. A műsorvezetőkkel meg voltam elégedve, érthetően olvastak, és még egy kis hangsúlyt is megengedtek maguknak. Riportok kevés arányban voltak, de így is megfelelő volt.

Az én véleményem szerint mindegy, hogy pártatlan-e a csatorna vagy sem, nem szabad 1 híradónak hinni, hiszen a cenzúra még ma is él és alkalmazásban van a médiában.Az ATV-n politikai tartalmú hírekhez juthatnak a nézők, az RTL-en pedig a nap általános történéseiről számolnak be a műsorvezetők. Ajánlanám mindenkinek a több helyről való tájékozódást és az internetes portálok tanulmányozását.

Melyik híradót nézzük?

Milyek híradót nézzük? Vagy elég csak egy tévécsatorna híradóját megnézni? Hát, ezt nehéz megmondani, ha az ember ténylegesen tisztában szeretne lenni a hazai és világi hírekkel. Ezért most két különböző tévécsatorna esti híradóját fogom összehasonlítani. Melyik is ez a két csatorna? Az Atv és az RTL klub, ami már az alapjaiba két eltérő tévéadó.

Az RTL klubon a híradó este egy olyan 25-35 percig tartó műsor, ami vegyesen tartalmazza az információkat. A repertoárra nem egy fajta hírközlésre szakosodott, mint például a sport, hanem minden honnan összeszedi a közlésre kerülő adatokat. A műsor alatt a híreket interjúkkal alátámasztják, vagy egyes esetekben akár az utca embereit is megkérdezi. A szakszavakat, amiket használnak megmagyarázzák vagy nem is igazán alkalmazzák azokat. A hírközlő ember tud hangsúlyozni, ami egy ilyen műsornál szerintem létfontosságú, ha nem akarják, hogy a nézők elaludjanak a mondandójukon. Ez a fajta hírközlés mindenkinek szól, aki tisztában szeretne lenni a nap „főbb” történéseivel. A műsor felépítése, hát ez szerintem eléggé változó. Az biztos, hogy a napi nagyobb közúti balesetek szerepelni fognak benne, pár mondatba kommentálják az aktuális politikai élet intézkedéseit. Ami nekem talán a legjobban tetszik, azaz hogy beteg gyerekeknek szeretnének segíteni, de ez is csak addig tetszik még nem válik mindennapossá.

Az Atv esti 20 perces hírmondója inkább a politikai eseményekre fókuszál, de ezen belül is inkább a hazaiakra és nem pártatlanul. A hírek közlésénél nem igazán használnak interjúkat vagy riportokat. Egy-egy témáról nagyon bőven beszélnek. Nagyon sok szóismétlést használnak rövid időn belül. A kifejezés módja a hírmondónak unalmas, semmi hangsúly használat, nagyon monotonul beszéd. Olyanoknak szól, akit nagyon részletesen érdekelnek a napi politikai hírek. A műsor háromnegyede csak politika és az utolsó három percbe próbálnak ledarálni minden egyéb mást. Szakszavakat előszeretettel használják, úgyhogy csak azoknak érdemes ezt nézni, akik azt meg is értik. Azt is észrevettem, mintha egyes hírekkel egy napos lecsúszással lennének a másik csatornához képest.

Mindkét csatorna hasonlít abban egymással, hogy a hírközlőik olyan emberek, akik elég sűrűn botlás nélkül nem tudják felolvasni a kijelölt szövegrészletüket, vagy egyes esetekbe beleköhögnek a mondandójuk közepébe. A képernyőn rendszeresen félreírt szavak is elég gyakoriak.

A fogalmazásom elején feltett kérdésre a válasz ezek után mi lenne. Szerintem, ha már híradót nézzünk, akkor keresünk egy olyan csatornát, ahol normálisan, pártatlanul találkozhatunk, azokkal a hírekkel, amikre kíváncsiak vagyunk. A másik lehetősség meg az, hogy több híradót is megnézzünk egy nap, bár én személy szerint ezt a két adót nem ajánlom. Olvassunk internetes hírközlő oldalakat is, ahol aztán minden megtalálunk tetszés szerint.

2011. december 5., hétfő

Hírközlés több féle szemszögből: ATV és RTL Klub

Az emberek napi szinten szeretnek tájékozódni a legújabb hírekről, legyen az akár belföldi, vagy külföldi hír. Különböző tévé társaságok szerkesztői különböző híreket tartanak fontosabbnak, ennél fogva próbálom összehasonlítani az ATV és az RTL Klub által közvetített híradókat.

Ha tényleg pontos információkat szeretnék kapni a legújabb eseményekről, akkor jobban tesszük, ha nem csak egy csatornát követünk nyomon, hanem akár többet is egyszerre; így bizonyára nem lesz olyan dolog, amiről lemaradnánk. Persze az információközlésnek a hírbemondás csak az egyik fajtája, nagyon sokan interneten olvasnak híreket, illetve hallgatnak rádiót, de mégis azt hiszem, hogy az újsából informálódnak a legtöbben. Az újságra az egyik legjobb példa a Metropol, amit a metróállomásokon osztogatnak az embereknek ingyen, így utazás közben mindenki kedvére lapozhatja át az újságot.

Visszatérve a tévé adásokra, az emberektől általában azt hallani, hogy az ATV inkább politikai szempontból bal oldalhoz közeli , míg az RTL Klub róbál pártsemleges maradni. A mai napi ATV hírbemondóban szinte csak politikai híreket lehetett hallani, és többnyire csak belföldi hírekről volt szó: például XY lemondott, míg Z helyébe lépett. Ezzel szemben az RTL Klub híradója nem csak belföldi, hanem külföldi hírekkel is foglalkozik; és nem csak a politikai híreket említi meg, hanem beszámol a legfrissebb balesetekről/tragédiákról, sztárok lépéseiről, a jelenlegi tehetségkutatókról, és a most legaktuálisabb eseményről, az ünnepekről. Hiszen mindjárt itt a karácsony.

Nekem az RTL híradója sokkal jobban tetszett, több olyan információ volt benne, ami számomra érdekes volt. Véleményem lehet, hogy a koromból is adódik, hiszen még nem veszek részt a politikai életben. Az ATV híradója viszont leginkább politikai beszámolókat vonultatott fel, éppen ezért az ATV szerintem azt a nézői réteget célozza meg, akinek vagy épp része van a politika alakításában, vagy a munkakörébe tartozik, hogy naprakész információkkal rendelkezzen, vagy éppen szeretne eligazodni a jövőjét érintő változásokban. Míg az RTL inkább a hétköznapi nézőközönséget célozza sokrétű információival, ami nem meglepő, hiszen az RTL Klub egy kereskedelmi csatorna.

Mindkét csatorna műsorában vannak számomra nem tetsző témák. Úgy gondolom, hogy az RTL néha túl sok negatív dolgot mutat be a hírekben, és néha értelme sincs egy-két eseményt közölni. Ezzel szemben az ATV elég nyers, tömör, és lényegretörő, és szerintem kicsit színesebbé tehetnék a híradót. De valószínűleg mindkért csatorna így van jól, ahogy van, mindegyiknek megvan a maga nézőközönsége.

Végül úgy gondolom, hogy nem ajánlom egyik adót sem közvetlen célú hírközlésre. Ha tényleg napra készek szeretnénk lenni a hírekkel, akkor igenis vegyük a fáradságot, nézzünk több híradót, olvassunk többet utána a híreknek, sőt, bátran ajánlanám a külföldi hírközlési weboldalak olvasását. Összességében, az internet, a tévé, az újság és a rádió segítségével mindenki megkaphatja azt az információt, ami számára szükséges. :)


2011. december 4., vasárnap

Tussolás és közröhej tárgyává válás, illetve szolid de hasznos információk, avagy az RTL Klub és az ATV híradójának összehasonlítása

Általánosságban az emberek szeretnek tudatában lenni a legfrissebb híreknek, legyen az hazai, vagy világhír. Az viszont korántsem mindegy, hogy melyik tv adónál tájékozódik a néző, ha már ezt a formáját választja a hírközlésnek. Ezért szól most összehasonlításom két csatorna esti híradójáról: az RTL Klub és az ATV hírmondó műsoráról.

A hazai hírek 80%-át manapság csak a negatív hírek teszik ki, ez természetesen meg is látszik mindkét híradó repertoárjában, ám a különbség mégis szemmel látható. Míg az RTL-nél gyakoribbak a balesetekről, balul elsült gyógyszeres kezelésekről szóló adatok, addig az ATV inkább politikai jellegű híreket közöl, ettől függetlenül katasztrófákról is tájékoztatnak, bár érezhetően kisebb mennyiségben. Előbbinél figyelmes lettem már eltussolásra is, egy tragédia kapcsán, melynek szemtanúja voltam, de ez részben a Rendőrség kérésének tudható be. Örömhírekkel mindkét adó esetében aligha találkozunk, 15 hírből körülbelül egynek van pozitív töltete. Az RTL gyakran olyan eseményekről tudósít, amelyek megbotránkoztatóak, vagy pedig olyanokról melyek már-már röhejesnek, feleslegesnek nevezhetőek. A másik csatornáról ez nem igazán mondható el, akit konkrétan ezek a típusú információk érdekelnek, annak megfelelő.

Bakikat is megfigyelhetünk, ezeket is inkább az RTL részéről. Legutóbb például a telefonon” kifejezés helyett a telcsin”-t írtak, ami nem először fordult elő, már a telefonnl”
formában is megjelent milliók előtt a képernyőn. Másfajta elírások is észrevehetőek, ezek általában egy-egy betű hiányában, vagy hozzáadásában láthatóak, szerencsére ilyenek ritkábban történnek.

Összevetve, akinek fontos, hogy tájékozott legyen a hazai és világhírekben is, annak nem elég csak egy híradót szemmel tartani, hiszen mindegyik más és más. Aki viszont megelégszik egy híradó tudosításával, ami elég kevés, a világon történő eseményekhez viszonyítva, az kiválaszthatja a számára megfelelőt, amelyik őt leginkább érdekli.